Какво са писали вестниците на 24 май преди 100 години

...
 Какво са писали вестниците на 24 май преди 100 години
Коментари Харесай

Денят на буквите: Как отбелязват празника българските вестници преди 100 г.?

 

Какво са писали вестниците на 24 май преди 100 години и по какъв начин е отбелязван тогава празникът на светите братя Кирил и Методий?

В най-старите издания на вестниците за 24 май отделени по една или две къси публикации. Всички колони на печата са с настоящите политически и обществени събития, демонстрира инспекцията ни в архива на Националната библиотека.

За отразяването на празника в печата преди столетие споделя Антонио Станоев, колекционер на остарели печатни издания и създател на книгата „ Преглед на печата. 100 завладяващи публикации от старите вестници 1884-1943г. “

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)  Село Козарско празнува 24 май: 150 къщи в Пазарджишко с българския трикольор 3 мин. Село Козарско празнува 24 май: 150 къщи в Пазарджишко с българския трикольор  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)  Село Козарско празнува 24 май: 150 къщи в Пазарджишко с българския трикольор 3 мин. Село Козарско празнува 24 май: 150 къщи в Пазарджишко с българския трикольор  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май

„ Има общо 5 вестника, които са отдадени на Кирил и Методий. Всъщност с това се изчерпват вестниците, които са паметни листове. Иначе във всекидневния щемпел са били едни къси репортажи, в случай че могат по този начин да се нарекат “, споделя Станоев.

Снимка: btvnovinite.bg

За първи път 24 май се чества през 1850 година в Пловдив по самодейност на Найден Геров и е отразен в къси известия.

„ Той не е бил формален празник. Чествали са го учениците и учителите и някъде до 80-90-те години на предишния век е бил нещо като настоящия Ден на националните будители “, прецизира колекционерът.

Една от любопитните публикации в специфичното издание за Кирил и Методий от 1937 година е за датата, на която честваме основаването на буквите. „ 11-и, а не 24-ти май “ – това е една от водещите публикации на ръководителя на Съюза на българските писатели Стилиян Чилингиров.

Община Стара Загора ще означи празника с концерт-спектакъл „ Пъстрото лице на България “

„ Основното, което той отбелязва, е, че ние не честваме астрономически, както той ги назовава феномени, а празника на светите братя. Защото 1916 година календарът се сменя и 11 май става 24 май. Църквата и до ден сегашен уважава светите братя на 11-и май “, напомня Станоев.

Какво още съдържат страниците на вестниците преди 100 година – гледайте във видеото! 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР